Groenblauwe schoolpleinen

Met de aanleg van groene schoolpleinen helpen wij u graag. Soontiëns Stadsnatuur heeft namelijk al vele schoolpleinen onthard en vergroend. Hierbij hebben wij betonnen tegelvloeren vervangen door functioneel groen. Bij deze transformatie naar een groen schoolplein houden wij altijd rekening met de natuur, zodat kinderen het dieren- en plantenleven van dichtbij kunnen ervaren. Geïnteresseerd? Ga vrijblijvend het gesprek met ons aan.

“Ieder jaar houden wij als school een enquête en een van de uitkomsten was dat zowel ouders als leerlingen een groener schoolplein ambieerden. De basis van het terrein was prima met wat volwassen, gezonde bomen als uitgangspunt. Maar er lagen veel te veel tegels, dat moest anders”.

“Eigenaar Jeroen Soontiëns heeft echt meegedacht naar oplossingen. Hij was zelf zeer enthousiast over de moge- lijkheden qua vergroening. Ook bij het aanvragen van subsidies heeft hij geholpen. Uiteindelijk hebben wij subsidie “groene schoolpleinen” ontvangen van de provincie en subsidie waterbuffering van gemeente Eindhoven”.

H. Hinsenveld, directeur De Talisman

De Klimboom

Sint Norbertuslaan 1 Eindhoven

2018 – heden
Ontwerp, realisatie & onderhoud

Groeiplaatsverbetering bomen; De grote honingboom is het centrale punt van het schoolplein. Om de conditie van de boom te verbeteren zijn de tegels onder de kroonprojectie verwijderd. Om de wortels te ontzien is rond de stam een vlonder gebouwd. De vlonder wordt gebruikt als centraal podium bij evenementen en vieringen.

Stilteplek met verstopgroen; ook onder de andere grote boom op het plein (taxus) zijn alle tegels verwijderd en is een vlonder geplaatst. Dit is nu een stilteplek met verstopgroen eromheen.

Groene restruimtes; de restruimtes tussen het fietsparcours zijn ingeplant met visueel aantrekkelijk (ontoegankelijk) groen. De planten lokken insecten en vogels. Er valt zoveel meer te ontdekken, vlinders, lieveheersbeestjes etc.

Bestaande toestellen; deze zijn waar mogelijk gehandhaafd. Toestellen die niet meer door de keuring kwamen zijn vervangen door balanceerstammen die aanleiding tot spelen geven.

Moestuin en buitenklas; de patio is nu een moestuin. Hier leren de kinderen van de onderbouw over eetbare planten. De moestuin wordt ook als buitenklas gebruikt.

‘t Startblok

Keverberg 3-5 Eindhoven

2017
Ontwerp & realisatie

Groene entree; met een nieuwe boom die mag uitgroeien tot een volwassen exemplaar. De boom geeft straks veel schaduw en geeft een fijnere sfeer aan het strenge stenen gebouw.

Hergebruik speeltoestel; een bestaand metalen klimtoestel is onderdeel geworden van een groter houten speeltoestel.

Bloeiende beplanting; voor een diverser dierenleven zijn bloeiende planten aangeplant. Het terrein is deels ingezaaid met een bloemenmengsel. Een betaalbare oplossing die afhankelijk van het mengsel jaarlijks of meerjaarlijks herhaald kan worden.

Paaltjes en paadjes; speelse houten paaltjes beschermen de planten. Op andere plekken leiden hink-stapsprong stammetjes de kinderen juist op een avontuurlijke wijze door het groen. Met wilgentunnels zijn spannende doorloopjes gemaakt.

De Talisman

Seringenstraat 9 Eindhoven

2020
Ontwerp & realisatie

Behoud groen kapitaal; bestaande bomen behouden, waaronder paardenkastanje, zomereik, acacia en cipres. Deze waren in een verrassend goede conditie, waarschijnlijk omdat deze vroeger bij een kerk stonden.

Kraaiennest als middelpunt; een ter plaatse gemaakte loopbrug van ecologisch verantwoord hout als centraal punt.

Afkoppeling regenwater; het regenwater loopt in de plantvakken. Regenwater van het dak wordt opgevangen in een wadi aan de voorzijde van de school. De wadi is zichtbaar gemaakt om meer bewustzijn te creëren.

Podium; houten vlonders rondom de bomen, wortelruimte voor de bomen, gecombineerd met speelruimte voor de kinderen

Insecten zone; aan de zonkant is een strook bloeiende planten gemaakt, welke vlinders en insecten lokt en ontoegankelijk is voor de kinderen.

Afwisselende beplanting; ieder seizoen is er iets te zien en te beleven.

De Schelp

Zuiderzeelaan 3 Eindhoven
2017
Ontwerp & realisatie

Heggen; het balspelgedeelte is gehandhaafd en door middel van heggen eromheen vergroend.

Hergebruik speeltoestellen; bestaande duikelrekken zijn “ingepakt” met groen, bedoeld om insecten te lokken. Er zijn zitstammetjes bij geplaats zodat de kinderen rustig kunnen zitten en ontdekken wat er allemaal leeft.

Regenwaterinfiltratie; het hemelwater is afgekoppeld en overbodige bestrating is verwijderd. Het regenwater kan nu infiltreren in de bodem.

Klimgroen; draden voor klimgroen naar gevel gespannen voor een maximaal groen effect. De paal waaruit de klimdraden zijn gespannen staat in een “vogelzuil”, dit is een gesnoeide zuil van vogelvriendelijke bes dragende struiken met bloesem die schuil- en nestgelegenheid bieden.

Groeiplaatsverbetering bomen; de groeiplaats van de bestaande bomen is verbeterd door te ontharden en door aanleg van een vlonderpad, welke uitkomt in de bestaande zandbak.

Contact

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN