Groenblauwe schoolpleinen

Het groene schoolplein van de toekomst

Soontiëns Stadsnatuur is uw partner voor het aanleggen van groene en groenblauwe schoolpleinen. Het is één van onze specialiteiten om een schoolplein te ontharden en om te toveren in sfeervolle speelplaatsen met veel natuurlijk groen (beplanting) en blauw (waterpartijen). Zo’n natuurlijk schoolplein creëren begint met het vervangen van betonnen tegels door functioneel groen, waarbij we vaak inheemse planten gebruiken. We houden bij deze transformatie rekening met zowel de functionaliteit van het schoolplein als de biodiversiteit. Op die manier kunnen kinderen het dieren- en plantenleven van dichtbij ervaren.

Groene schoolpleinen: Blauwgroene speelplaats met speelelementen.
Speeltoestellen geïntegreerd in een groen schoolplein met tunnels, glijbanen en bruggen.

Een groen schoolplein of een groenblauw schoolplein?

Een groen of een groenblauw schoolplein: er zijn veel overeenkomsten, maar er zijn ook wel een aantal verschillen. Beide pleininrichtingen zijn erop gericht om natuurlijke elementen in de buitenruimte van de school te integreren. Daarbij is het doel altijd om een natuurlijke en uitdagende speelomgeving te creëren die kinderen stimuleert om te spelen, te verkennen én te leren in een groene omgeving.

Een groenblauw schoolplein gaat nog een stap verder door ook watermanagement in het ontwerp te integreren. Het gaat dan om elementen die regenwater opvangen, vasthouden, infiltreren en afvoeren. Dat betekent dat er ook gewerkt wordt met bijvoorbeeld regentonnen, wadi’s, infiltratiekratten, regenwaterafvoer of kleine vijvers. Op die manier wordt niet alleen een groene, natuurlijke speelomgeving gecreëerd, maar worden ook duurzaam waterbeheer en een gezonde watercyclus bevorderd.

Hergebruik van materialen en elementen

Waar mogelijk maken we graag gebruik van bestaande materialen. Oude speeltoestellen kunnen we integreren in het nieuwe ontwerp, maar het komt ook voor dat we alleen onderdelen hergebruiken.

Ook groen kapitaal kunnen we in veel gevallen behouden. Aanwezige mooie, gezonde bomen worden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Groenblauwe schoolpleinen: gerealiseerde projecten

Om een mooi beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om een schoolplein te vergroenen, laten we u graag een paar projecten zien waaraan Soontiëns Stadsnatuur een bijdrage heeft geleverd.

loopbrug met kraaiennest rondom volwassen boom op groen schoolplein.

Basisschool De Talisman

Groene schoolpleinen: fietsparcours met groen bij basisschool de Klimboom.

Basisschool De Klimboom

Groen schoolplein met bloemenmengsels en paaltjes voor een avontuurlijk pad.

Basisschool ’t Startblok

Groen schoolplein met paaltjes en draden voor klimgroen.

Basisschool De Schelp

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN

Projecten Soontiëns stadsnatuur

Hier vindt u een selectie van onze projecten.

Stadsnatuur