Soontiëns Hoveniers heeft een groen speelplein gerealiseerd bij basisschool ‘De Talisman’ in de wijk Stratum te Eindhoven. Directeur de heer Henk Hinsenveld vertelt over de ontstaansgeschiedenis van dit project en de bewustwording die het tot stand heeft gebracht bij leerlingen, ouders en docenten.
‘Ieder jaar houden wij als school een enquête en een van de uitkomsten was dat zowel ouders als leerlingen een groener schoolplein ambieerden. De basis van het terrein was prima met wat volwassen, gezonde bomen als uitgangspunt. Maar er lagen veel te veel tegels, dat moest anders’, vertelt de directeur.
‘Wij zijn aan de slag gegaan met een werkgroep om alle ideeën te inventariseren. Met ons wensenlijstje hebben wij daarna drie bedrijven benaderd. De keuze voor Soontiëns was achteraf logisch. Als je een schoolplein wilt vergroenen moet je gewoon samenwerken met ‘dé specialist op het gebied van groen in Eindhoven’.
‘Er zijn voor het herinrichten van schoolpleinen enkele belangrijke aandachtspunten. De verkeersstroom is er daar een van. Een kind dat van A naar B loopt neemt meestal de kortste weg. We hebben ook geen kleine school, met plm 400 leerlingen. Er dient ook genoeg ruimte te zijn om te spelen en de beplanting moet tegen een stootje kunnen. Er wordt immers ook gevoetbald op het plein’, aldus Hinsenveld.
Hij vervolgd; ‘Eigenaar Jeroen Soontiëns heeft ook echt meegedacht naar oplossingen. Hij was zelf zeer enthousiast over de mogelijkheden qua vergroening. Ook bij het aanvragen van subsidies heeft hij geholpen. Uiteindelijk hebben wij subsidie ‘groene schoolpleinen’ ontvangen van de provincie en subsidie waterbuffering van gemeente Eindhoven’.
Ontwerpprincipes vergroening schoolplein ‘De Talisman’
- Behoud groen kapitaal; bestaande bomen behouden, waaronder paardenkastanje, zomereik, acacia en cipres.
- Kraaiennest als middelpunt; een ter plaatse gemaakte loopbrug van ecologisch verantwoord hout als centraal punt.
- Afkoppeling regenwater; het regenwater loopt in de plantvakken. Regenwater van het dak wordt opgevangen in een wadi.
- Podium; houten vlonders rondom de bomen, wortelruimte voor de bomen, gecombineerd met speelruimte voor de kinderen
- Insecten zone; aan de zonkant is een strook bloeiende planten gemaakt, ontoegankelijk voor de kinderen.
- Beplanting; ieder seizoen is er iets te zien en te beleven.
‘De succesvolle aanpak heeft heel wat losgemaakt. Negen leerlingen van groep 6, 7 en 8 vormen nu het Eco-team. Ze zijn onze ambassadeurs en leggen de klassen uit hoe om te gaan met het groene schoolplein, waar je wel en niet mag spelen.
Door dit project heeft een stuk bewustwording en draagvlak voor maatregelen op het gebied van duurzaamheid plaatsgevonden. Als school hebben wij besloten te gaan voor het keurmerk ‘Eco-school’.
De filosofie van Eco-Schools bestaat uit vijf pijlers:
- Leerlingen staan centraal (leerlingen centraal)
- De school zet steeds duurzame stappen – groot of klein (proces)
- Duurzaamheid heeft een vaste plek in het onderwijs (onderwijs)
- Duurzaamheid is zichtbaar in het gebouw en de omgeving (gebouw)
- Iedereen in en rond de school doet mee (community)
‘Er zijn al een flink aantal stappen gemaakt in dit proces. Momenteel zijn wij bezig met dubbel glas, zonnepanelen en onlangs hebben wij een gescheiden afvalsysteem in gebruik genomen.
Als school zijn we zo enthousiast geworden dat ik geregeld mede-schoolleiders uitnodig om ons groene schoolplein te laten zien. Want wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel. Ook voor scholen kan gelden; tegels eruit en groen erin. Ik zie mij hierin wel als een voortrekker, een ambassadeur’, besluit de directeur.
Meer informatie over vergroening van schoolpleinen:
Soontiëns Hoveniers | Groenste hovenier van Eindhoven (soontienshoveniers.nl)

Een van duurzaam hout gemaakt speelobject op het schoolplein

Hemelwaterafkoppeling naar de wadi aan de voorzijde van de school