Groene daken

Soontïens Stadsnatuur is specialist op het gebied van het aanleggen van een groen dak. Wij kunnen uw groene dak ontwerpen, aanleggen én onderhouden, en wij spreken graag met u af om te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor uw dak.

Waarom een groen dak aanleggen?

Een groen dak heeft vele voordelen, hieronder noemen wij er enkele:

  • Het vangt water op;
  • Het kan verkoelend werken in de zomer;
  • Het kan ook een geluiddempende functie hebben;
  • Het zorgt voor een gezondere en prettigere leefomgeving, zeker in de stad;
  • Het is goed voor de insectenpopulatie in de stad;
  • In sommige gevallen kunt u zelfs in aanmerking komen voor subsidie.

Nederland heeft te maken met klimaatverandering, en dat is zeker de laatste jaren steeds merkbaarder geworden. Denk bijvoorbeeld aan de steeds heftig wordende regenbuien in de zomer. Soms valt er zoveel neerslag dat de riolen al dat water nauwelijks meer aankunnen. Naast het “onttegelen” van tuinen is het vergroenen van (stads)daken een maatregel die ervoor zorgt dat het hemelwater beter opgevangen wordt.

Is uw pand geschikt voor een groen dak?

Voordat je een groendak aanlegt is het belangrijk dat u controleert of uw dak geschikt is voor een groendak. Het gaat dan vooral om het gewicht dat een dak kan dragen, de zogenaamde draagkracht. Voor een sedumdak is er een minimale belasting van 60 kg per m2. De meest geschikte daken zijn platte daken die in de zon liggen. Hellende daken kunnen wel vergroend worden, maar er is meer risico op uitdroging doordat het water naar beneden wegloopt. Bovendien kunnen speciale verankeringen nodig zijn als de helling te groot is.

Er is van alles mogelijk als u een groen dak wilt laten aanleggen. U kunt kiezen voor een uitbundige daktuin, maar dan moet u wel rekening houden met een groot gewicht. Als de constructie van uw dak hier minder geschikt voor is, kunt u ook kiezen voor een wat lagere begroeiing of bijvoorbeeld een sedumdak. Een sedumdak is begroeid met kleine vetplantjes die het vocht goed op kunnen nemen in hun bladeren.

Neemt u vooral contact op met Soontiëns Stadsnatuur, wij kunnen u vrijblijvend informeren en adviseren over het aanleggen van een groen dak.

Groene Abri in Eindhoven

Eind 2009 werkte Soontiëns Stadsnatuur mee aan de realisering van een groene abri in de binnenstad van Eindhoven. De abri was een ontwerp van WVTTK Architecten, die daarmee de eerste prijs in de ontwerpwedstrijd Verrassend Groen wonnen, en werd in opdracht van de gemeente Eindhoven uitgevoerd.‎

De groene abri is zowel op het dak als tegen de achterwand beplant met een weelderige beplanting. De abri past perfect binnen het streven van gemeenten om meer te doen op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit in de stad. De groene abri draagt bij aan natuurbeleving in de stad en zet aan tot bewustwording over duurzaamheid. De groene abri koppelt fysiek groen aan duurzame mobiliteit, zoals snelle OV-verbindingen en bussen op waterstof. Oorspronkelijk werd de abri als proef voor drie maanden geplaatst, maar inmiddels is het groene bushokje een vertrouwd aanblik in de Eindhovense binnenstad.

Medina_2013
Groene daken
Contact

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN