Water is kostbaar

Referentie Water is kostbaar

‘Toen ik hier jaren geleden kwam wonen was het een echte schaduwtuin, omringd door bomen’, vertelt Denise van der Werf, een bewoonster van de buurt Villapark, behorende bij stadsdeel Tongelre in Eindhoven.

Maar met nieuwe buren kwam het zonlicht want omringende bomen werden door hen gekapt. ‘Ik kreeg ook klachten over de grote ceder en esdoorn in mijn stadstuin maar ik hield voet bij stuk. Zeker na het bezoek van de oude mijnheer Soontiëns; ‘niets kappen hoor’, dat is zonde, vertelde hij. En toen ik over mijn probleem met luizen in de tuin vertelde zei hij; ‘nooit gif gebruiken maar wel de natuurlijke vijand van bladluis laten gedijen; lieveheersbeestjes’. Hij heeft het zaadje van mijn liefde voor de natuur geplant’.

‘Mijn Japans georiënteerde tuin is een vogelparadijs, in de Esdoorn zit al jaren een eksternest. Achterin de tuin heb ik een poel heb gegraven waar kikkers, padden en vogels dankbaar gebruik van maken. Boomklevers, merels & mezen, ze komen allemaal op bezoek’, vervolgt ze.

‘Doordat mijn tuin zonniger werd kreeg ik echter een vochtprobleem. De arme zandgrond houdt het water ook niet vast. Uit principe wil ik geen kraanwater geven aan de planten en daarom is toen besloten om een regenton van 180 liter te plaatsen, gevolgd door een ton die drie keer zo groot was. Maar het water bevroor ’s winters waardoor hij omviel en bleef liggen tot het water in het voorjaar weer was ontdooid’.

Denise; ‘Het moest anders en daarom heb ik toen advies ingewonnen bij Soontiëns. Martijn van de Loo kwam samen met de leverancier langs om te kijken of het mogelijk was een ondergrondse opslagtank te plaatsen in mijn achtertuin’.

‘Op 20 januari dit jaar was het zover. Een grote kraan moest eraan te pas komen om de grote watertank over het huis te tillen. Dat trok veel bekijks in de straat, vooral omdat het die dag nogal winderig was’, lacht Denise.

Werkzaamheden Soontiëns

In deze tuin is gekozen voor een ondergrondse opslagtank voor de opvang en hergebruik van regenwater. De hemelwaterafvoer van het dak van de woning is voorzien van een bladvanger, afgekoppeld van het riool en aangesloten op de ondergrondse tank van 2.500 liter. Met een bovengrond deksel kan toegang worden verkregen tot de tank. Met een bijbehorende pomp, in de tank gemonteerd, kan het water worden opgepompt om de tuin te besproeien of voor andere doeleinden. Om overstroming van de tuin bij hevige regenval te voorkomen als de tank vol raakt, is er een overstort op het riool gemaakt.

De geplaatste installatie met bladscheider, zandvangput, watertank, elektrische druk-dompelpomp en ontluchting. Infiltratiekratten zijn hier niet gebruikt.

Ze geeft toe; het is een investering maar wel een bewuste. ‘Het idee dat je de helft van het jaar het regenwater laat wegstromen en het uit de kraan haalt indien wel nodig vind ik eigenlijk niet kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat, met de toegenomen milieu-bewustwording ook dit soort waterbergingsoplossingen meer zullen worden toegepast in de toekomst.’

‘Voorlichting en mobilisatie doet veel’, vervolgt ze. ‘Ik wilde meer vlinders in de buurt dus ben ik de initiatiefneemster van ‘Adopteer een straat’ in mijn buurt. Er staan 21 bomen in de straat en we hebben de boomspiegels beplant met door mij opgekweekte stekjes en nog wat aangekochte planten. Begin november hebben we met zijn allen bloembollen geplant, die gratis werden verstrekt door de gemeente. De betrokkenheid van bewoners is groot en iedereen is trots op het resultaat !’

Denise schrijft ook een erg leuk blog over de natuur; denisenoniwa.weebly.com

Waterberging.
Watertank die wordt geplaatst met een hijskraan.
De watertank wordt over het huis getild
Contact
watertank.
Dit is het gebruikte systeem

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN

Ontwerp van groen voor klimaatadaptatie nieuwe Emmasingel.