Basisschool De Talisman

2020; ontwerp en realisatie

Wat we hebben gedaan

Behoud groen kapitaal: Bestaande bomen behouden, waaronder paardenkastanje, zomereik, acacia en cipres. Deze waren in een verrassend goede conditie, waarschijnlijk omdat deze vroeger bij een kerk stonden.

Kraaiennest als middelpunt: Een ter plaatse gemaakte loopbrug van ecologisch verantwoord hout als centraal punt.

Afkoppeling regenwater: Het regenwater loopt in de plantvakken. Regenwater van het dak wordt opgevangen in een wadi aan de voorzijde van de school. De wadi is zichtbaar gemaakt om meer bewustzijn te creëren.

Podium: Houten vlonders rondom de bomen, wortelruimte voor de bomen, gecombineerd met speelruimte voor de kinderen

Insecten zone: Aan de zonkant is een strook bloeiende planten gemaakt, welke vlinders en insecten lokt en ontoegankelijk is voor de kinderen.

Afwisselende beplanting: Ieder seizoen is er iets te zien en te beleven.

loopbrug met kraaiennest rondom volwassen boom op groen schoolplein.
Wadi bij een groen schoolplein met dakafwatering.

Hinsenveld, directeur van De Talisman:

“Ieder jaar houden wij als school een enquête en een van de uitkomsten was dat zowel ouders als leerlingen een groener schoolplein ambieerden. De basis van het terrein was prima met wat volwassen, gezonde bomen als uitgangspunt. Maar er lagen veel te veel tegels, dat moest anders”.

“Eigenaar Jeroen Soontiëns heeft echt meegedacht naar oplossingen. Hij was zelf zeer enthousiast over de moge- lijkheden qua vergroening. Ook bij het aanvragen van subsidies heeft hij geholpen. Uiteindelijk hebben wij subsidie “groene schoolpleinen” ontvangen van de provincie en subsidie waterbuffering van gemeente Eindhoven”.

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN

Groen schoolplein: fietsparcours met groen bij basisschool de Klimboom.