Groendak aanleg

Soontiëns Stadsnatuur is gespecialiseerd in de aanleg van groendaken. Het is een manier van vergroening van de stad die steeds populairder wordt.

Er zijn dan ook veel goede redenen om aan de aanleg van een groen dak te beginnen. Nadelen zijn er ook, en die zullen we hier ook noemen. Maar we beginnen natuurlijk met een paar voordelen:

 • Klimaat
  Met het veranderende klimaat hebben we steeds vaker te maken met langere, soms kurkdroge periodes, afgewisseld met periodes van hevige regenval. In de stad kan al dat water soms nergens meer naartoe omdat er simpelweg te weinig groen, en teveel bestrating is, waardoor riolen overbelast raken en overstromingen dreigen. De aanleg van een groendak draagt bij aan het ontlasten van die riolen omdat de beplanting en de ondergrond heel veel water kunnen absorberen, en vervolgens geleidelijk aan weer weg laten lopen.
 • Verkoeling in de zomer
  In de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de temperatuur regelmatig oploopt tot meer dan 25 graden, biedt een groendak ook verkoeling: De beplanting op het dak vangen het zonlicht op en houden de warmte voor een groot deel tegen, zodat het dak zelf veel minder opwarmt en het onder dat dak lekker koel kan blijven.
 • Verduurzaming van uw dak:
  Regen, hagel en zonneschijn hebben veel minder invloed op uw dak, waardoor het tot wel twee keer langer mee kan gaan.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen van groendaken te noemen, bijvoorbeeld:

 • Het is belangrijk rekening te houden met het gewicht van een groendak. De dakconstructie moet de beplanting wel kunnen houden. Wanneer het dak niet veel gewicht kan dragen, is een sedumdak vak nog wel mogelijk omdat dat door de dunne bodem relatief weinig weegt.
 • De kosten voor een groendak. Er zijn wel vaak gemeentelijke subsidies beschikbaar voor groendaken, zodat de kosten voor een deel gedrukt worden.
 • Het zelf aanleggen van een groendak is niet eenvoudig. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden. Het is dan ook verstandig om de aanleg aan een specialist over te laten.

Contact

Wilt u meer weten over de aanleg van een groendak? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neemt u dan zeker vrijblijvend contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden die er zijn.

Contact

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN