Een biodiverse tuin waar veel te beleven valt

Soontiëns Hoveniers heeft in de Eindhovense wijk Tongelre een mooie, natuurrijke tuin aangelegd.

‘Na ons lange verblijf in het buitenland troffen wij een verwaarloosde tuin aan’, aldus de bewoonster. Daar moest dringend iets aan gebeuren! En de keuze voor een tuin die in de landelijke omgeving past, met een grote mate van biodiversiteit, was snel gemaakt. Vervolgens hebben wij in onze kennissenkring navraag gedaan welk bedrijf aan zou sluiten bij deze visie. Daar kwam duidelijk de naam van Soontiëns Hoveniers naar voren.

In gesprekken met de tuinontwerpster bij Soontiëns, heb ik aangegeven dat niet teveel kleur, inheems waar het kan en hergebruik mijn voorkeur had. Ze heeft mijn wensen perfect weergegeven in het ontwerp. ‘Soms moest ik ze afremmen’, lacht ze. De vlier met roze bloemschermen (Sambucus nigra ‘Black Beauty’) werd een witte (Sambucus nigra).

Het is uiteindelijk een groot project geworden. Na de achtertuin komt ook de voortuin nog aan de beurt. ‘We zien het beiden als een cadeautje wat we langzaam uitpakken’, vertelt de bewoonster.

Realisatie

De volledige tuin is op de schop gegaan. De tuin was overwoekerd met bamboe en riet. Om al deze planten te verwijderen en de waterhuishouding te verbeteren is besloten om de hele achtertuin 80cm diep te spitten door de harde leemlaag heen. De aarde is vervolgens gezeefd om alle wortelresten eruit te halen.

Bestaande bomen, zoals een prachtige hazelaar (Corylus avellana), zijn gehandhaafd en de Amberboom (Liquidambar styraciflua), is naar een andere plaats verhuisd.

De grote 1×1 meter tegels zijn hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Er is een bewust keuze gemaakt voor inlands hout voor de pergola en zitbanken. Een douglas schutting omlijst de tuin en de vijver is natuurlijk afgewerkt en bevat een ondiepe oeverzone met keien. Het vlonderterras bij de vijver is gemaakt van robinia, een hardere Europese houtsoort. Op de vlonder is een grote vuurplaats gemaakt van Schellevis betonelementen.

‘We wilden ook iets aan waterberging doen maar doordat het huis inpandige regenpijpen heeft was dit helaas niet te realiseren’, aldus Mireille. Daarom zijn er planten gekozen die goed bestand zijn tegen ons grillige klimaat van tegenwoordig. Planten die tegen een stootje kunnen.

In de voortuin stonden vijf berken te dicht op elkaar. Daarom is besloten er twee te kappen en het hout te gebruiken voor het bouwen van een bijenhotel. In de omheining is een opening gelaten voor egels, zodat ze van tuin naar tuin kunnen bewegen om te foerageren. De nestkasten zijn ‘gerefurbished’ en krijgen een nieuwe plek als de tuin klaar is, besluit Mireille.

Het bijenhotel

Marsay, voorman van Soontiëns; ‘het is altijd ontzettend leuk een bijenhotel te maken. De basis wordt meestal gemaakt van stapelstammen van verschillende grootte, al dan niet voorzien van een dakje’.

Ligging op het zuiden is het meest geschikt, want bijen houden van warme plekken. Vervolgens worden gaten in de stammen geboord. Ik begin met de grootste diameter (8mm) en boor op willekeurige plekken gaten van ongeveer 7cm diep. Daarna ga ik steeds kleinere diameters boren, tot 3mm. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. De lengte van de gang maakt niet zo veel uit, maar: hoe dieper, hoe meer nestcellen de bijen kunnen aanleggen, vertelt Marsay enthousiast.

Al snel zullen metselbijen, behangersbijen en maskerbijen het hotel weten te vinden. De bijtjes leggen één eitje en een voorraad stuifmeel in de geboorde gangen. Vervolgens ‘sealen’ ze deze dicht. Zo kunnen ze in een gang een paar eitjes achter elkaar kwijt. Niet zonder gevaar overigens, want parasitaire wespen weten de gangen soms ook te vinden. Voordat de bijen de gang afsluiten injecteren de wespen de larve snel met hun eitje zodat de larve van de bij als voedsel dient voor de zich ontwikkelende nieuwe wesp.

De tuin is zo ingericht dat het een voedselrijke omgeving is voor allerlei insecten met veel bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer.

Soontiens heeft veel ervaring in het maken van natuurrijke tuinen en kleine en grote bijenhotels.

Voor meer informatie; www.soontiensstadsnatuur.nl of vraag een medewerker van ons tuincentrum.

Een bijenhotel wordt gemaakt.

Het bijenhotel in wording

Biodiverse tuin met bijenhotel.

Beeld van de tuin met vlonder, bijenhotel en vijver

Contact

SOONTIËNS IS OOK GESPECIALISEERD IN