Project Magical Garden
In het voorjaar van 2020 heeft Soontiëns Stadsnatuur ’t College in Eindhoven vergroend tot ‘Magical Garden’. Deze straat maakt onderdeel uit van ‘Medina’, een wooncomplex wat rond 2000 werd gerealiseerd in het centrum van de stad. De ‘hangende tuinen’ zijn een begrip in Eindhoven en omstreken. Medina is ontworpen door de bekende Britse architect Neave Brown. Een van de huidige bewoners van ’t College, kunstenaar en ontwerper Coen van Ham, is fan van deze architect. Juist omdat hij oog heeft voor de menselijke maat en via architectuur de natuur dichter bij de mensen wil brengen.
Van Ham vertelt; ‘zo’n 20 jaar geleden hebben wij deze woonruimte met atelier gekocht en ik voel me verbonden met mijn woonomgeving. Alleen in de staat onder de hangende tuinen van Medina vond ik de groenbeleving echter minimaal. Er stonden alleen wat betonnen bakken met planten. Een aantal medebewoners namen het initiatief plantenbakken en stoeptegeltuintjes te plaatsen. Vanuit mijn opleiding Social Design kwam ik met het idee om samen de hele straat grondiger aan te pakken. Om alle prachtige losse initiatieven tot één geheel te vormen. Ik heb toen samen met bewoners, ondernemers en de Gemeente Eindhoven een totaalplan gemaakt voor een groene oase: ‘Magical garden’. Gebiedsmanager Gied Alferink was meteen enthousiast en adopteerde het idee.
Het liefst hadden we gezien dat onze straat alleen een smal wandelpad zou worden, met heel veel groen daaromheen. Zo ver wilde de gemeente niet gaan, want het is hier natuurlijk wel hartje binnenstad. De straat moest toegankelijk blijven voor hulpdiensten en er waren logischerwijze meer eisen aan de openbare ruimte. Het heeft dus nog wel even geduurd voordat ons plan werkelijkheid werd. Tijdens een bezoek van wethouder Thijs en daarna burgemeester Jorritsma aan onze buurt kwam alles in een stroomversnelling en is in de lente van 2020 het project aangelegd’ aldus Van Ham.Omdat Soontiëns destijds de hangende tuinen van Medina heeft aangelegd, en al jaren het onderhoud verzorgt, is het project aan Soontiëns gegund. Uiteindelijk is de aanleg door de gemeente bekostigd en de kosten van het onderhoud worden door de VvE Medina gedragen.
Door de beplanting is het ook voor dieren aantrekkelijker geworden in deze woonomgeving. Er is variatie in hoogte, afwisseling in wintergroen (zoals Hedera helix en Pinus mugo mughus) en bladverliezend groen en er zijn vrucht- en besdragende planten (zoals Berberis frikartii ‘Amstelveen’) gebruikt.
Bij de inrichting is ook rekening gehouden met nectar- en waardplanten voor vlinders en andere insecten, onder andere Buddleja ‘Blue chip’, Hemerocallis middendorffii en Persicaria bistorta zijn gekozen. Insecten die op hun beurt weer voedsel zijn voor diverse vogelsoorten. Op de Vestedatoren nestelde afgelopen jaren zelfs een paartje slechtvalken! ‘Het is een vriendelijke en prettige straat geworden, en de natuurbeleving in de stad, de verkeersveiligheid en sociale cohesie is hierdoor zeker vergroot.’ besluit Van Ham.
Het hele project heeft verbindend gewerkt, vertelt voorman Marsay Deeben. Hij was vanuit Soontiëns betrokken bij de realisatie van het plan. Stukken bestrating werden omgevormd naar plantenborders in geometrische vormen. ‘Het was vooral een hele toer om het cunetzand onder de bestrating tot één meter diepte af te voeren.’ vertelt hij met enthousiasme. ‘We hebben de ondergrond door middel van grondzuigtechniek verwijderd om de vele aanwezige kabels te beschermen tegen beschadiging. Vervolgens is gebruik gemaakt van Urban sand als substraat. Dit is een speciaal grondmengsel met natuurlijke meststoffen -en mineralen die nodig zijn voor een gezonde plantengroei.’
‘Wat mij vooral opviel’, vertelt Deeben ‘was de betrokkenheid van de bewoners. Ze wilden echt meehelpen en ik heb ze daarom van de benodigde informatie voorzien. Ze hebben geholpen bij het onkruidvrij maken van de borders en in droge perioden worden de borders van water voorzien. De beplanting groeit goed en iedereen is ontzettend enthousiast over het eindresultaat.’

